Elektroninen kilpapelaaminen

Kyllä vain, videopelien pelaamisesta maksetaan tänä päivänä yllättävän kovia palkkoja ammattipelaajille. Oman uravalinnan selittäminen omille vanhemmille tai opinto-ohjaajalle saattaa olla vaikeaa, mikäli tavoitteesi on pelata videopelejä ammattilaisena. Tässä muutama tärkeä pointti joita tulet tarvitsemaan:

Ensin sinun täytyy keskittyä yhteen videopelilajityyppiin. Yksi suosituimmsita kilpapelimuodoista on tietysti first-person shooterit (FPS) eli suomalaisittain ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joissa pelimaailma esitetään pelaajan näkökulmasta. FPS-tyylin pioneerit olivat kaikille tutut Wolfenstein 3D, Doom ja Quake -pelit. Nykyään esimerkiksi Twitch-pelikanava näyttää Counter-Striken peliturnauksia, joissa voittajat pelaavat suurista summista.

Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) ja suuret online-moninpelit (MMORPG) tarjoavat suurimmat ja tunnetuimmat elektronisen kilpapelaamisen turnaukset. Suosituimmat pelit ovat esimerkiksi DotA 2, World of Warcraft ja League of Legends. Tuhannet pelaajat istuvat tietokoneiden takana massiivissa tapahtumissa päiväkausia pelaten toisia vastaan hienostuneilla taktiikoilla, joko joukkueittain tai yksin. Suomessa pääset seuraamaan parhaiden pelaajien otteita Assembly-tapahtumassa ja mikäli haluat tarkastella ehdottoman eliitin otteita elektronisen kilpapelaamisen saralla, World Cyber Games (WCG) tapahtumaa pidetään epävirallisesti kilpapelaamisen olympialaisina.

Johnathan ”Fatal1ty” Wendeliä ja Manuel ”Grubby” Schenkhuizenia pidetään kilpapelaamisen parhaina pelaajina. Wendel on ansainnut satoja tuhansia dollareita tietokonepelejä pelaamalla ja Schenkhuizenin meriitteihin kuuluu mm. 38 LAN-turnausvoittoa ja kuusi maailmanmestaruutta Warcraft- ja StarCraft-peleissä.

Onko kilpapelaaminen sitten urheilua? Ainakin extreme-urheilutapahtuma X-Games väittää näin, sillä e-pelaaminen hyväksyttiin tapahtuman lajeihin muutama vuosi takaperin. Ja ovatko puolestaan shakki tai pokerinpelaaminen virallisesti urheilulajeja? Ihmiset unohtavat usein, kuinka urheilussa ei välttämättä tarvita lihaksia tai fyysistä osaamista. Henkinen puoli kuuluu nimittäin urheiluun olennaisesti. Näin ollen elektroninen kilpapelaaminen on yhtälailla urheilua kuin pool, tikanheitto, shakki, pokerinpelaaminen tai curling.

Pelimaailmaa kehittyy mullistavalla vauhdilla ja täten on varsin odotettua, että kilpapelaamisesta tulee osa yleisesti hyväksyttyä urheilukulttuuria. Toivottavasti pystyt nyt vakuuttamaan vanhempasi ja opinto-ohjaajasi tulevaisuuden suunnitelmistasi.